6 Nisan 2016 Çarşamba

İstanbul 'da Bahar Yaşamak

Bu yazı benim gibi bahar coşkusu ile dolup taşanlar için olsun ...
Bahar ; umutları , tazeliği , bereketi ile hepimizin yüreğine ve evlerine huzurlu mutluluklar getirsin ...
Adeta doğayla birlikte bize de bir tazelenme sihri taşısın …
Arınalım üzerimizdeki hüzünlerden , kötülüklerden , acılardan , vicdansızlardan ....

Benim için İstanbul 'a en çok bahar yakışıyor ...
Bahar her yere yakışır ama ülkemin en kalabalık , hareketli , trafik yoğunluğu vb derken yaşam zorluklarının en çok hissedildiği stresli şehrime bir başka hava katıyor . Büyük şehir hastalıkları bizde daha çok ya ; bize biraz bahar lazım ....

İstanbul 'a bahar bir başka yakışıyor ...
Tıpkı bahara yakışan “ Aşk ! ” gibi ....
İstanbul 'da Bahar Yaşamak
İstanbul 'da baharı karşılarken belki de biraz daha fazla Ahmet Hamdi Tanpınar okumak lazım .....
“..... ben İstanbul baharının yarı hasta, havada, suda gizli ürpermeler, tereddütlerle dolu başlangıcını severim, ..... ”

İstanbul 'da bahar yaşamak ; erguvanlar , morsalkımlar , papatyalar , güller , sümbüller , manolyalar , laleler , rengarenk açan ağaçlar  ile donanmak demek ...
Boğazda yeşil , mavi ve bahar çiçekleri ile bambaşka bir renk cümbüşü demek ...
İstanbul 'da bahar yaşamak ; büyüsüne kapılıp şehre aşık olma hali demek ...
Emirgan Korusu
Nadide erguvan ağaçları çiçeklenince İstanbul 'a bayram yaşatır ...  Bahar coşkusu ile romantizm ve aşka sürükler .... Nisan ayı ortasıyla mayıs ayı ortalarına kadar şehri kendilerine has pembe - mor renkleriyle süslerler . O kadar narindir ki , çabucak geçer mevsimi ... Ama dökülen çiçeklerin yerde oluşturduğu görüntü bile şahanedir . Erguvanlı hayaller deryası oluşur .. Biliyor musunuz ; erguvan , yaprak vermeden önce verir çiçeğini ... Erguvan mevsiminde bu güzellikleri anlatan özel tekne turları düzenleniyor .... Hala erguvan turlarına katılamadım ama ; boğazın çocuğu olarak o güzellikleri karadan da olsa yaşamak bana yetiyor .
Erguvan ağaçları ve laleler
Emirgan Korusu , bu güzellikleri barındıran yerlerden biridir . İstanbul ve baharı yaşayabilmek için  gittim . Size biraz bahar getirdim ... Benim gözümden ve yüreğimden ...
Öncelikle bilmeyenler olabilir düşüncesi ile kısacık bilgi aktarmak gerekirse ; İstanbul Boğazı 'nda İstinye ve Emirgan semtleri arasında yer alan oldukça büyük bir korudur . Emirgan Korusu içerisinde Sarı Köşk , Pembe Köşk ve Beyaz Köşk bulunmaktadır . Şelaleli  yapay havuzda kuğular ve ördekler vardır . Biyolojik küçük bir gölet bulunmaktadır . Gölette balıklar , kurbağa ve kaplumbağa görmek mümkündür . Koru içerisinde Lale Müzesi ve çiçek satış noktası da bulunmaktadır . Ayrıca çocuklar için özel ve farklı oyun parkları da mevcuttur . Basketbol sahası vardır . Ateş yakmadan piknik yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır . Yürüyüşler için oldukça güzel ...
2006 yılından itibaren her yıl Nisan ayında Lale Festivali düzenlenmektedir . İstanbul 'da lale mevsimi Nisan ayında başlıyor ve Mayıs ayında bitiyor . Bu dönemlerde Gülhane Parkı , Yıldız Korusu , Beykoz Korusu , Büyük Çamlıca Korusu , Küçük Çamlıca Korusu , Fethi Paşa Korusu , Hidiv Çubuklu Korusu , Gözdağı Korusu , Emirgan Korusu gibi yerlerde İstanbul Lale Festivali düzenleniyor .
Lale Festivali döneminde Emirgan Korusu 'na ilgi oldukça yoğun oluyor . Emirgan ve İstinye trafiği felce uğruyor . Boğaz için öyle kilit bir nokta ki ; bölge yaşayanlarının günlük yaşantısını gerçekten de etkiliyor . Bu dönemde ziyaret edeceklerin park yeri bulmak ve koruya girebilmek için de trafik eziyeti çekmemeleri mümkün değil .
İnternetten baktığımda 11 Nisan Festival başlama tarihi gözüküyordu . Ama doğru olan ; Emirgan Korusu etkinlik süresi ; 09 - 30 Nisan 2016 tarihleri arasında ...
Daha önceki senelerde olduğu gibi , kalabalıktan uzak kalabilmek adına ben festival öncesi gitmeyi tercih ettim . Ancak , hafta içi ve festival öncesi olmasına rağmen koru girişinde yine caddelere uzamış araç kuyruğu vardı . Korunun içi dört bir yandan gelen insan akınına uğramış gibiydi . Sadece özel araçlarıyla gelenler değil otobüslerle gruplar halinde gelen ziyaretçiler de bulunuyor .

Emirgan Korusu Lale Festivali
Ben doğayı kendi sesi içerisinde ve huzurla yaşamayı sevenlerdenim . Fotoğraflarımı çekerken de doğayla bütünleşmeyi seviyorum . Bu arada blog sayfamda kullandığım tüm fotoğrafları kendi cep telefonum ile çektim . Profesyonel fotoğraflar çekebilecek düzeyde bir bilgim ve fotoğraf makinem yok ... Ama hepsi ' bana özel anların ' yakalanması ...Benim şahsımın şahaserleri , mutlulukları , hazineleri  ... Bir kaç kare sizler için paylaşacağım ; umarım yürekleriniz bir parça şenlenir .

Bu seneki güzellikleri de yakalamaya çalıştım . Ama şahsi fikrim ; bu yıl Emirgan Korusu eski güzelliğinde değildi . Yanlış anlaşılmasın ; yanımızdan kim geçse elinde telefonu ve içinde bulunduğu güzellikleri anlatıyordu . Ancak ben de geçen yılların özlemi depreşti .
Daha önceleri ana giriş kapısından girdiğinizde piyano ve gitar çalan doğayla bütünleşen konseptler karşılıyordu sizi ... Konfetilerden hazırlanan balıklar vs ... Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye logoları kullanılmış . Zaten betonlaşan bir şehirden uzakta kalmaya gittiğiniz yerde ,  doğaya yakışan şekilde bir konsept hazırlanabilirdi . Ben hoşlanmadım , sıcak gelmedi ...
Bence lalelerin bir kısmı erken ekilmiş .Sanki festival Nisan başı başlaması gerekirken birden ileriki tarihlere alınmış da laleler solmuş gibi bir hava hissettim . Bazı laleler de daha açmamış , nasılsa onlar festival tarihinde açarlar . Belki solan laleler yerine festival tarihinde açmış yeni laleleri ekerler . Körpecik açması beklenen sümbüller dikilmiş .
Laleler ile yapılan peyzaj süsleme de sanki bu yıl eksik kalmış . Daha az lale kullanılmış . Derya gibi akan lale şelaleleri gitmiş .
Arap sümbülleri ( Muscari ) mor bir deniz gibi lalelerin arasına serpiştirilmiş . Binlerce arı ile bahar aşkı yaşıyorlar .
Baharda Emirgan Korusu
Ben gittim , gördüm ve hissettiklerimi yazdım ....
Bizler yetinmesini bilen ve elindekiyle şükredebilen insanlarız ya ; imkanınız varsa yaşayın bu güzellikleri ...
Fotoğraf tutkunuzu yaşayabilmek adına ve çok kalabalık olmasın diyenlerdenseniz ; erken saatlerde ve hafta içi gitmenizi  tavsiye ederim .
Güneş ışığının fotoğraf çekmek için pek uygun olmadığı bir saatte gittim ve 200 'den birazcık fazla fotoğraf çektim . Bunlar bazıları , kalanları şahsi instagram hesabımda ve ayrıca didemikabirdelibirdolu instagram hesabında paylaşacağım .

Sevdiceklerinizle beraber baharın tadını çıkarmanızı dilerim ....

Erguvan aşkına
















22 yorum:

  1. istanbul'da bahar hakikaten şahanedir hele de o sümbüller ve leylaklar mis gibi kokuyor şu anda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım ;
      Bahar tadında şahane mis bir gün olsun o zaman :)

      Sil
  2. Bahar çiçekler açınca her yerde güzel çok güzel yazmışsınız. Bir de enerjimizi tüketmeseler tam olacak. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ;
      Biraz bahar coşkusu gelsin dedim yüreklerimize ...
      Lütfen ama lütfen tüketmesinler ... Azcık huzur versinler ...
      Sevgiyle kal

      Sil
  3. Şimdi kalksam gitsem o Emirgan'a, lalelerin arasında uzansam toprağın üstüne doğru.
    Yumsam gözlerimi, sussa tüm evren ve öylece kalakalsam..

    Saatlerce, günlerce, aylarca..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur , mutluluk dolsa yürekler ....

      merhaba öncelikle ...

      doğayla bütünleşeceğimiz güzel günlere

      Sil
  4. Bayıldım anlatımına ve fotoğraflara.Baharın en çok yakıştığı şehirlerden İstanbul.Her sene bu anını yakalamak için gelmek istiyorum,hep başka proğramlar çıkıyor yine de ümidim var birara kaçabilirsem gelcem,ama laleleri kaçırdam galiba ,aslında hersene biröncekinden daha güzel olmalı ama beceremiyoruzmu bilmem,neyse yine de çok güzeller,senin fotolarla avunurum,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah birlikte İstanbul ve baharı karşılarız bir gün arkadaşım . İnan çok isterim .
      Sevgiyle kocaman öpüyorum

      Sil
  5. Ne kadar imrendim şimdi sana...
    O çiçeklerin içine kendimi atasım geldi...
    Ne iyi etmişsin de bu yazıyı hazırlamışsın... Akşam akşam gözüm gönlüm açıldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de böyle hissediyorsan ne mutlu bana ... İnan ki pek keyiflendim ..
      İyi geceler tatlı uykucuklar olsun

      Sil
  6. ayyy bence de erguvan ve lale demek yaaa. emirgan o kadar dolu ha bugünlerde :)

    YanıtlaSil
  7. emirgan korusunu çok merak ediyorum. ne güzel fotolar canım didemcim. bahar en güzel mevsim bence. sevgiler ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir de şahanedir şimdi ... Sen de pek kıskanılası bir yerdesin ki canım :)
      Sevgiler tatlım

      Sil
  8. Emirgan Korusu'nu çok duydum lakin İstabul ziyaretlerimde hiç gitme şansım olmadı. Peyzajlandırma harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bunlar yakalayabildiklerim ; kalabalıktan bir kısmını gezebildim ...

      Huzurlu geceler ve sevgiler

      Sil
  9. Böyle şeyler yapay geliyor bana at papatya tohumu çıksın çimen arasında daha doğal daha bi hoş kokusu var hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Bunlar anları kurtarma ... Yoksa papatya gibisi var mı :)
      İyi geceler

      Sil
  10. Bahar beni melankolik bir insan yapıyor ya :D Kışa özlem duyuyorum... Yine de doğayı seviyorum, papatyaları, laleleri, erguvanları... Tabii İstanbul'da bu manzaraları çok az görüyoruz, biraz yeşillik görmek için bile onca yola katlanıyoruz. Sıcakta o ulaşım araçları... Of of.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ;
      Ben de kesinlikle kış insanı değilim ... Kış uykusu gerek bana ...
      Baharla birlikte yenilenme benim durumlar :)
      Gerçekten de onca yol katederek biraz doğa ile başbaşa kalma çabaları ... İstanbul ve trafik fena ...
      Sevgiler

      Sil
  11. vay baharın geldiğini yazınla bir daha hissettim sanki ,:D geçen hafta eşim gitti Emirgan Koru'suna , o da çok beğenmiş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      O zaman bahar huzuru ve umutları ile dolu nice güzel günlere ...
      Sevgiyle kal

      Sil

Laf aramızda; yorumlarınızla minik sihirli dokunuşlar yapabilirsiniz ...
Destek olalım istemez misiniz?
Gözüm yorumlarınızda ....

Killing Eve

  İngiliz yazar Luke Jennings'in , Codename Villanelle adlı kitaplarından uyarlanan ve BBC’nin düşük bütçe ile çektiği kaliteli yapımla...