20 Mart 2016 Pazar

Nevruz Bahar Bayramı

Hoş geldi bahar ayları ;

Bereketin simgesi , doğanın uyanışı ve dirilişi , çayır çimenlerin yeşerdiği , hayvanların yavruladığı , havaların ısındığı , çiçeklerin coşup açtığı , yüreklerin yepyeni enerjiyle ve umutla dolup taştığı ilkbahar mevsimi ...
E böylesine insanları olumlu etkiler de  bayram yapılarak karşılanmaz mı .. ? Doğa bayramı ..
Farklı kültürlerde farklı şekillerde kutlanıyor . Her kültürde farklı isimle , ancak anlamı tek , aynı  ...
Geleneksel yeni yıl ya da bahar bayramı ...
Doğa uyanarak , canlanarak insanlara bereket ve bolluk sunar .
İnsanlar da bu bereketi , bolluğu paylaşırlar .
İnsanca paylaşmayı , dostluğu , kardeşliği , barışı , mutluluğu , huzuru , sevinci tetikler ve artırır .

Nevruz'u ; her ulus , her kültür kendi efsaneleri , kendi örf ve gelenekleriyle kaynaştırıp bütünleştirmiş ve yüzyıllar boyu devam ettirmiş .

İnternette biraz araştırma yaptığınızda çok farklı gelenekler ve kutlamalar görebilirsiniz . Farklı tarihlerde de kutlanabiliyor , tıpkı isim farklılığı gibi ... Nevruz'un kökeni konusunda eldeki yazılı ve sözlü kaynaklar yeterli değilmiş . Herkes kendisiyle bütünleştirip , sahip çıkmaya çalıştığı için gerçek bilgileri ayırmak mümkün değilmiş . Buzul Çağı'nın sonlarından beri kutlanıldığı düşünülüyor .

Bana göre kökeninin bir önemi yok . Bazı uzmanlar da Nevruz'a ulusal ya da dini bir kimlik aramak yerine asıl nedenlerine ve amacına bakmamız gerektiğini söylüyor ki ; işte benim için durum tastamam budur  !

Nevruz'u ; bırakalım her ulus , her kültür , her insan kendince kutlasın ve karşılasın ...
Ne güzel rengarenk bir bahar kutlaması olmaz mı ...?

Hoş geldin Bahar

Bazı topluluklar 9 Mart , 21 Mart ya da  22 Mart'ta kutlarken , kuzey yarımkürede 22 veya 23 Mart'ta kutlanmaktadır .
Kuzey yarımkürede ilkbahar ekinoks ( gün - tün eşitliği , gece - gündüz eşitliği ) oluştuğu gün .... Güneş ekvataro dik açı ile gelir ve gece - gündüz birbirine eşitlenir . Hem kuzey hem de güney kutbu aynı gündoğumu hattındadır . Her iki yarımkürede de gün ışığı eşit olarak paylaşılır .

Dedim ya her yöreye göre farklı kutlamalar , işte size bazıları ;
" Ağaçlara bezler bağlanıyor , güzel ve yeni giysiler giyiliyor , yaylalara çıkılıyor , eski hazırlar yakılıp üzerinden atlanıyor , ateş yakılıp üzerinden atlanıyor , yeni elbiseler giyerek kırlarda piknikler yapılıyor . Nevruz günü çok yiyecek hazırlanıyor ki ; o yıl o kadar bereketli geçsin ... Gençler o gece dilekler tutuyor ve kapıları dinleyerek konuşmaları yorumlayıp dileklerinin olup olmayacağını anlamaya çalışıyor .   Nevruz gecesi uyanık olanların dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlar ....  "

Mevsimlik bayramlarımızdan biri de  ;  Mayıs ayında kutladığımız " Hıdırellez Bayramı  " .
O zaman da türlü türlü hazırlıklar yaparız değil mi ? Üst baş temizlenir , evler temizlenir , yiyecek ve içecekler hazırlanır , dualar okunur , dilekler dilenir vb ....

Çinlilerin de Bahar Bayramı kutlama geleneği varmış ve söylentiye göre 4 bin yıllık bir geçmişe sahipmiş . Çinlilerin ay takvimine göre bambaşka bir zamanda başlıyor . Farklı ama anlam aynı , yine bereketli yıl kutlamaları ... Çok uzun zaman önceden hazırlıklar yapılıyor . Evler tertemiz yapılıyor ki ; kirlerden arınsın yepyeni bir çehre ile Bahar Bayramı kutlansın ... Yemekler , tatlılar , şekerlemeler , eğlenceler , panayırlar vb ...  Onlarda da her yerleşim yerine göre farklı adetler varmış . Tam bir bahar şöleni bence , rengarenk  ...

Hepsinde de esas amaç ; doğanın uyanışının , bereketinin ve bolluğunun insan talihi için de olması değil midir ?

Arkadaş ben onu bunu bilmem !
Benim için bunların hepsi birer fırsat diye düşünüyorum .
Rabbim kulları için bir sürü nimet sunmuş , ben her fırsatta şükreder ve kutlarım .
Herkes ne şekilde kutlarsa da kutlar . Hepsini dinler ve içime sinerse uygularım .
Bu dini ya da resmi bayrammış veya yeni yıl , anneler günü , babalar günü , sevgililer günü , Hıdırellez , bahar bayramı ,  vb demem ... Hepsini kendine özel anlamlarıyla elimden geldiğince kutlar ,  anlamını doldurmaya çalışırım .
Allah çok şükür akıl fikir vermiş hepimize ayrı ayrı . Kimseyi bir diğerine üstün kılmamış . Bundan ötürü kimsenin hakkını yemeden , zarar vermeden , saptırmadan , art niyetsiz olarak kendimce kutlamamı yaparım .

İnsanca yaşamayı unuttuk farkında mıyız ? Hep ben ben ben .... Biz kimiz ki can alabiliyoruz ?
Buna izin veriyoruz ? Seyrediyoruz ? Hesap gününde nasıl hesap vereceğiz ?
Zaten zor şartlarda yaşam sürdürüyoruz . Bir de bu gereksiz kin , öfke , öldürme , yok etme tutkusu....
Utanır olduk nefes almaya , iyi olmaya , gülmeye , ..... insan olmaya ....

İlkbahar ekinoks zamanı her iki yarımkürede de gün ışığı eşit olarak paylaşılır diyoruz ya ; gün ışığı bile eşit paylaşılıyorken,  biz neyi paylaşamıyoruz insan olarak ...?

Karalar bağlamaktan , yas tutmaktan , profil karartmaktan , çala kalem yazmaktan , başsağlığı dilemekten yorulmadık mı .....?

Kusura bakmayın hepiniz gibi ben de doluyum . Konuyu nereden nereye getirdim . Demem o ki ; Rabbim bu kadar güzellik vermişken neyin peşindeyiz ?
Rabbim yardımcımız olsun ve yolundan şaşırtmasın ... Nurlar içinde uyusunlar ...

Bir fırsat bulduk bedavadan ,  mutluluk kaynağımız bahardan olsun diyoruz ; bari onu mahvetmeyin ...

İnsanca bayram tadında , coşkusunda yaşayacağımız mutluluk , bereket , bolluk , huzur , umut , kardeşlik , barış ve sevgi dolu sağlıklı yarınlara ....

Dilerdim ki fonda Candan Erçetin ve Bahar şarkısı olsun ...
Dans ederek söyleyelim hep beraber 

 " ...............
Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum
Yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar
.................
Bütün kış dallarında tomurcuklar var
.......  "


Merhaba bahar ....



Okuduğum internet sayfalarından bazılarından alıntılar yapacağım sizlere ...
Daha detaylı bakabilmeniz için bağlantı link aşağıda ilginize sunulmuştur.

Wikipedia Nevruz hakkında ;
 " Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz (Azerice: Novruz, Farsça: نوروز - Noruz, Kazakça: Nawrız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navro‘z, Türkmence: Nowruz); Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.  "
 " 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.  "
Bknz : https://tr.wikipedia.org/wiki/Nevruz

Nevruz Geleneği / Prof. Dr.  Ensar  ARSLAN 'dan ;
 " Nevruz takvimi ve Nevruz  bayramı, yazılı ve sözlü kaynaklarda çeşitli olaylara ve kişilere bağlanmıştır. Şöyle ki; .......  ( bazı kısımlarını yazdım detaylı bakabilirsiniz . )
Osmanlılarda padişahlara ve devletin ileri gelenlerine “Nevruziyye Pişkeşi” adıyla çeşitli armağanlar verilirdi. Divan şairleri de  padişahlara  “Nevruziyye” kasideleri sunarlardı. Yine  Osmanlılarda Nevruz bayramında türlü baharat ve kokulu otların karışımıyla hazırlanan ve “Nevruziyye” denilen mesir macunu yemek  âdeti vardı.
Mesir macunu geleneği günümüzde de devam etmekte ve Manisa’da her yıl bahar ayında “Mesir Şenlikleri” yapılmaktadır.
 Millattan önceki yıllardan beri hemen hemen bütün  Orta Asya ve  Ortadoğu ulusları, güneşin Hamel (Koç) burcuna girip, gece ile gündüzün eşit  olduğu  22 Mart’ı tabiatın canlanması olarak bayram edip kutlarlar.  "
 "Nevruz  bayramının çıkışı, amacı  ve geleneği ile ilgili çok eski  devirlerden beri halk arasında yaygın olan pek çok inanış ve  rivayetlerin olduğu görülmektedir. Bu inanış ve rivayetlerden bazıları şunlardır:
Hz. Adem’in yaratıldığı gündür. Bütün insanoğlunun bayramıdır.
Dünyanın yaratıldığı gündür.
Nuh Peygamber’in gemisinin Tufandan sonra karaya oturduğu gündür. Kâinattaki tüm canlı varlıkların kurtuluş bayramıdır.
Hz. Muhammed’e peygamberlik eriştiği gündür.
Yunus Peygamber’in balığın karnından  kurtulduğu gündür.
Hz. Ali’nin Halife olduğu gündür.
Türklerin Ergenekon’dan çıktığı gündür.
Dünyadaki bütün nebatatın dirildiği gündür.
Görüldüğü gibi  halkın Nevruz’la ilgili görüş, inanış ve düşünceleri oldukça değişiktir. Yazılı kaynaklardaki sınırlı bilgiler de, efsane ve rivayetlere dayandırılmış sağlıksız bilgilerdir. Bu nedenle, yukarıda da söylediğimiz gibi Nevruz’un çıkışı konusunda söyleyeceklerimiz birer varsayımdan öteye gidemeyecektir. Aslında, yine belirttiğimiz gibi,  bu konu  pekte önemli sayılmamalı. Önemli olan  Nevruz geleneğinin yüzyıllardan beri  pek çok folklorik unsuru özünde taşıyarak halk arasında devam edip gelmesi, amacı ve mentalitesidir. Çünkü her toplum  Nevruz’u kendisine mal ederek, kendi düşünce ve inanışının mantığı çerçevesinde yorumlamaktadır.  "

Türklerde Yılbaşı ve Bahar Geleneği / Prof. Dr. Ahmet Pirverdioğlu 'ndan ;
 " Kuzeydoğu Asya'dan Merkezi Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Şamanist, Budist, Hıristiyan, Musevi, Müslüman Türk Halkları arasında bugün de varlığını korumakta olan ve her yıl coşkuyla kutlanan Yılbaşı/Bahar bayramı değişik adlarla adlansa da, fonksiyonel, semantik (anlam) ve pratik açılardan bir bütün olarak ortaya çıkmaktadır.  "
Nevruzda yakılan ateşler de İran kaynaklı ateşperestlik ve Zerdüştîlik (Zoroastrizm) ile ilgili değildir. Bu dinlerde ateş, tapınmanın objesidir ve kutsaldır. Bir insan, özellikle yabancı birisi, bu ateşin üzerinden atlayamaz ve hatta ona yaklaşamaz. Türk kültüründe ise ateş, bir temizleme, arınma aracıdır. Kağanların yanına gelen yabancı elçilerin kötü ruhlardan arınma amacıyla iki ateş arasından geçirilmesi, hastalıkların ateşle tedavisi, kirlendiği düşünülen nesnelerin ateş üzerinde "temizlenmesi" Türk kültüründe yaygın bir olaydır.  "
Bknz : https://www.tarihtarih.com/?Syf=26&Syz=364779




16 yorum:

  1. Yepyeni,huzurlu,mutlu bir baharla başlayan bir yaşam olsun insanlara. Eline sağlık,doyurucu bir yazı tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel anlatmışsın baharı ,doğanın uyanışı,yeni umutlar getirişi içimizin enerji ile dolu olması gerektiğini .Şu an hiç öyle hissetmediğimi itiraf edeyim,..Toparlanacağım inşallah.Bahar en sevdiğim mevsim,yazı na da bayıldım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de tükenmiş bir hallerdeyim ... İçim şişti artık ... Ama toparlanmak da lazım diye düşünürken kana bulanmaya çalışılan bahar bayramı aklıma geldi ... Gerçekten mi hep kanlı biz mi böyle becerdik diye oturdum araştırdım . Biz raydan çıkmışız arkadaşım acı olan bu
      Hayırlısı ile güzel günler görelim ve bir olarak yaşamaya başlayalım..
      Sevgiyle kal

      Sil
  3. Teşekkür ederim gerçekten .Çok güzel bir yazı olmuş. Bomba patlatmak değildir Nevruz.Baristir bahar gibi yeniden doğmaktir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman ne mutlu bana ... Biraz birbirimize enerji verebiliyorsak ...
      Beğenmiş olup , bir de üşenmeden yorum yaptınız ya e gün güzel olur o zaman :)
      doğanın uyanışının , bereketinin ve bolluğunun insan talihi için de hayırlı olmasını umalım ...
      sevgiler

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsın....İnsan kutlamalı böyle günleri. Yeni bir yılı, yeni bir mevsimi, doğanın birbir renkleriyle uyanışını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle .... Kutlama için binbir türlü bahane bulmak gerek ... Az biraz enerji ve moral lazım ...
      E bahar da tüm canlılığı ve umutlarıyla gelmiş ...
      Mutluluk dolsun içimize inşallah ...,
      sevgiler

      Sil
  5. Sevgili didemika hem bilgi hem de ümit veren cümlelerin için teşekkürler. Ben izleyiciler arasında kendimi göremedim ama bir türlü kayıt da olamadım. Sorun bende galiba. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Hoşgeldiniz öncelikle ... Ben beğenmiş ve okumuş olmanıza çok mutlu oldum ...
      Evet haklısınız , takipte görünmüyorsunuz . Ama ben de nedenini bilemedim ... En kısa zamanda sorun düzelir inşallah ..
      Ben zaten keyifle takipteyim ...
      Mutlu akşamlar dilerim

      Sil
  6. Baharı ne güzel karşılamışsın Didemcim. Şarkı da evet ne güzel yakıştı. pozitif duygular verdin çok teşekkürler böyle bir post için ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep birlikte güzel karşılayabilmek dileğiyle ...
      Bahar şarkıları coşkuyla söylensin ve yepyeni umut dolu yarınlar bereketiyle gelsin canım..
      Sevgiyle kal

      Sil
  7. Ne güzel anlatmışsınız, emeğinize, yüreğinize sağlık :)
    İçimizin kıpır kıpır olacağı bahar aylarında yaşadıklarımız çok zor :(
    İnsanca bayram tadında , coşkusunda yaşayacağımız mutluluk , bereket , bolluk , huzur , umut , kardeşlik , barış ve sevgi dolu sağlıklı yarınlara..
    inşALLAH Didem hanım inşALLAH :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ve hoş geldiniz ;
      Yürekten dileğim bunlar ve hepimiz için ....
      Umarım daha güzel yarınlarda bunlar acı birer ders olarak kaldı diyebilelim...
      Sevgiyle ve dostlukla kalın

      Sil
  8. Çok üzücü ki bu yıl baharın gelişi benim için gerginlik verici oldu. Pazartesi dopdolu olması gereken tramvayları boş görmek, her şeyden kuşkulanmak... :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki .... Bu kadar bahar enerjisine ihtiyaç varken ...
      Umarım bir an önce umut ve aydınlık dolu günler gelir ...
      Sevgiyle kalın

      Sil
  9. sokağa çıkmaya korkuyoz, metrodan avm den korkuyoz yaa.

    YanıtlaSil

Laf aramızda; yorumlarınızla minik sihirli dokunuşlar yapabilirsiniz ...
Destek olalım istemez misiniz?
Gözüm yorumlarınızda ....

Killing Eve

  İngiliz yazar Luke Jennings'in , Codename Villanelle adlı kitaplarından uyarlanan ve BBC’nin düşük bütçe ile çektiği kaliteli yapımla...