15 Temmuz 2016 Cuma

Cumalıkızık Sabah Keyfi

Hadi Didemika gezenti hallerini merakla bekliyorum diyenler , bu paylaşım sizlere özel ...
Bu yıl 2'ncisi düzenlenecek " Uluslararası Cumalıkızık Ahududu Festivali " nin , 16 Temmuz'da gerçekleştirileceği bilgisini ilgilenenlere hatırlatmak ,
Ve gezenti notlarıma Cumalıkızık ile yeniden merhaba demek istedim .
Bu hafta sonu orada olabilmeyi isteyenler arasında ilk sıralarda olduğumu da itiraf ediyorum .
Didemikabirdelibirdolu Cumalıkızık sokaklarında gülhatmilere vurulmuşken ....
Uludağ'ın kuzey dik etekleri ile vadilerin arasına sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ' kızık ' dendiğini biliyor muydunuz ....?
Köylerin birbirinden ayrılabilmesi için de ; dereye yakın olan köye Derekızık , fidye veren köye Fidyekızık ve tüm kızık köylerinin topluca cuma namazını kılmak için gittiği köye de Cumalıkızık adları verilmiş .
Gezenti ekibi olarak bambaşka bir yere, Ege'ye giderken, sabah kahvaltımızı Cumalıkızık'da yapmalıyız diyerek yola düştüğümüz sabahtan kesitler sunacağım sizlere ....
2016 Haziran ayında Cumalıkızık'a ikinci gidişim ... Daha önce yağmurlu bir mevsimde Bursa keyfi sırasında tanışmıştık . O hafta sonunu sizlere ; Cumalıkızık , Mudanya , Trilye ana başlıkları altında yine yağmurlu zamanlarda anlatacağım .
Cumalıkızık sabah bizlere sakinliğiyle merhaba dedi ...
Bursa'ya Eskihisar Topçular feribotu ile 06:30 civarında bindiğimizi varsayarsam ; Yalova'ya yaklaşık 07:20 gibi varmıştık . Saat 08:00 civarı Bursa merkezden Cumalıkızık'a doğru yol alıyorduk . Yaklaşık 08:50 civarında da Cumalıkızık merkezdeydik . Saatleri kafanızda canlandırabilmeniz için yaklaşık olarak , özellikle yazdım .
Narlı Bahçe girişi ve oturduğumuz yerdeki manzaramız
Kahvaltı amaçlı gittiğimizden , geçen sefer tatlılığı ve güler yüzü ile bizleri karşılayan Narlı Bahçe'deki ablamıza koşa koşa gittik . Narlı Bahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi'nin , 2013 yılında orjinaline uygun olarak restorasyon edilip tekrar hizmete girdiği söyleniyor . Tam 20 çeşit taze ve ev yapımı yöresel lezzetlerden oluşan kahvaltı  Narlı Bahçe'de yapılabiliyordu . Aklımızda ve damak tadımızda kalanlar bu şekildeydi . Ancak hem ortam , hem kişiler , hem de sunulanlar oldukça değişmişti .
Narlı Bahçe kahvaltısının bir kısmı , diğer kısım da hemen hemen aynı ... Sarma sonradan geldi ...
Sanırım o ünlü nar ağacı yok ya da bu sefer ben göremedim . Ablamız yani mekan sahibemiz , görüşemediğimiz zaman zarfında Hacca gitmiş . Rabbim kabul ve hayırlı etsin . Bir an için başörtüsü nedeniyle acaba mı desek de ; o güleç yüzü ve şen konuşması ile daha dün ayrılmışız gibi sohbete başladık . Yine hep beraber fotoğraf çektirdik . Masanız donatılsın dedi , bekledik ...
Ramazan ve çok erken bir saat olduğundan bir ya da iki masa vardı . O zaman ilgi ve lezzetler müthiş olacak diye düşündük . Üstelik bize güvenerek yanımızda ilk kez gelenler de vardı . Ne yazık ki eski tadı alamadık ... Eski hali kalsaydı , daha otantik ve daha lezzetli olarak tercihimiz olurdu ... Yiyeceklerin çoğu market usulü gibi geldi bana ... Tereyağı sanki daha bir doğaldı ... Gözleme başka bir yerden gelecekmiş , sizin için açtırırım dendi ama gelmedi . Eskiden tam orada , yanımızda yapılıyordu . Yaprak sarma geçen seferkine göre daha güzeldi . Kaç kişi olursan ol , masaya bir çaydanlıkla çay geliyor . Altı kişi için bir çaydanlık çay yeterli değildi ve oldukça kötüydü . Başka bir masa sadece çay için geldi ki dört kişiydi , çaydan şikayet ederek bırakıp gitti . Servis yapan arkadaşın garson olmasını ya da profesyonel olmasını zaten beklemiyorsunuz . Ama ilgi ve sorduğun soruya cevap bekleme hepimizin hakkı diye düşünüyorum . Yediğim reçelin ne olduğunu anneme soracaksam , mutfaktan alıp masaya da getirebilirim . Fiyatlar da artmış ki söylemem gerek bile yok sanırım . Mekan sahibemizin tatlı dili , gülen yüzü solmasın dedik . Ablamız sağolsun , bize özel olarak böğürtlen yollattı . Uludağ eteklerine gelmişiz , bu orman meyveleri ikramı reddedilir mi ? Hele ki ben ; vişne , böğürtlen ve ahududu tutkunu .....
Görüntüsü bile beni kendimden geçirmeye yetti ... Ekşi mi ekşi olsa da , ben mutluluktan havalara uçtum ..
Narlı Bahçe için ; kötü , gitmeyin diyemem .... Benimkisi eski haline göre kıyaslama ... Aslını bilince insan onu bekliyor ... Belki ramazan ayı ve daha erken saatler olmasının verdiği bir rehavet bunlar ... Bir dahakine giderim gitmesine de .... İlk tercihim olmaz sanırım , bir başka yere de bakar ve deneyebilirim .
Asmalarla şenlenen evler ve sakin sokaklar
Hemen hemen her ev kahvaltı ve gözleme evi olarak hizmet veriyor . Kim bilir belki de ablamın gülen suratını özler sırf bu yüzden giderim .
Neyse , bunları sadece daha önceden gittiğim ve bildiğimden ben hissettim .
Tontilere maşallah unutmayalım ...
Taşlı yolları adımlamak ....
Hemen hızlı bir şekilde köyü boşken bir turlayalım dedik .
Tontilerim bu hız karşısında , daha açılmayan meydandaki satış tezgahlarına bile bakamadı .
Bu kez Cin Aralığı'nı unutmamalıyız diye de birbirimize hatırlattık .
Ama evlerin güzelliği , adımladığımız sokaklar ve gülhatmiler derken bir de bakmışız meydandayız . Şimdi geri dönsek ; gideceğimiz yol uzun , vakit kısıtlı dedik ... Bir daha gelebilme ümidiyle aklımıza yazdık .
Sokakları böylesine boş bulmak oldukça zor ...
Birbirimizi ikaz ederek ve elden geldiğince bol fotoğraf çekerek gerçekten de hızlı çekimdeymişçesine bir solukta köyü gezmişiz . Cumalıkızık'tan çıktığımızda saat 11:30 civarlarındaydı .
Evlerden kesitler ...
Mutlaka ama mutlaka gidilmesi ve yaşanması gereken özel yerlerden ...
Yıllara meydan okuyan evler ve kurumaya yüz tutan asmadan yeşeren umutlar ...
Osmanlıların Bursa'da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180'i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktaymış .
Dar sokaklara renk katan evler ve asmalar ...
Tarihi evlerin mimari dokusu, taş, kerpiç ve ağaçtan oluşmakta ... Genelde üç katlı ve üst katlarda kafesli , cumbalı pencereleri görebiliyorsunuz .
Taşların arasından umutları yeşerten gülhatmiler ve sedef çiçekleri ...
Mavi , mor , beyaz , sarı rengarenk evlerin arasında oldukça dar sokaklar taşlarla döşenmiş ve kaldırım yok . Bugüne özel sabah tenhalığı , dar taş sokaklarda dolaşabilmek ve fotoğraf çekebilmek için bizlere bir fırsat oldu .
Fotoğraf çekebilmenin mutluluğu
2014 tarihinde Bursa ve Cumalıkızık , UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmiştir.
Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olan ve oldukça rağbet gören dünya mirası Cumalıkızık hakkında yine gezi notlarımı paylaşacağım ....
Cumalıkızık anları
Hafta sonu planı yaparken Cumalıkızık Ahududu Festivali'ni de belki düşünürsünüz dedim .
Dilim döndüğünce çok kısa anlatarak bir dahaki Cumalıkızık yazımıza kadar sizleri görsellerle bırakıyorum .
Didemikabirdelibirdolu der ki ; daha çok Cumalıkızık yolları adımlarız biz ....
Dip not : Her zamanki hatırlatmam ; fotoğrafların hepsi benim gözümden telefon çekimi .... Kendi bulunduğum fotoğraflar ya minnak kardeşimin ya da sevgili gezengezer kadrajından ....
Gördüğünüz üzere her yerde telefon elimde çekim yaparken ....


Narlı Bahçe Cumalıkızık Köyü Kahvaltı Evi Tel : 0224 220 7488 Tel : 0507 950 3411

http://www.tanitma.gov.tr/TR,22596/cumalikizik.html

40 yorum:

  1. Ben geldiiim.Daha uyumadım, baktım ki Didem kızım bize yine nereleri gezdirecek.Çekimler ve tarihi yerler çok güzel.Sen de çok güzelsin canım.Masal ödevimi yaptım.Bir ara göz atarsan fikrini öğrenmek isterim.Emeğine sağlık.Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ece ablacığım merhaba;

      Ben blog konusunda hala pek ihmalkar olduğum için yorumunuzu ancak cevaplayabiliyorum .
      Sevgiyle öpüyorum sizi

      Sil
  2. Gezini yazmışın; ama epeydir gidemediğim oralara,, Cumalı Kızık'a, Kızıkşı köylerine özlemimi anlatmışın Didemcim, canım benim >3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım insan gitmeyince özlüyor buraları ....
      Sevgiyle öpüyorum canım benim

      Sil
  3. Eski evlerin dili olsa kim bilir neler anlatırlardı diye hep düşünürüm. buram buram yaşanmışlık kokuyor. Fotoğraflar çok güzel. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ....
      Çok ama çok teşekkür ediyorum değer verip yorum yaptığınız için ...,
      Sevgiyle kalın

      Sil
  4. Ne güzel yerlermiş, gözüm yeşile hasret baktım içim açıldı. Eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum ....
      Teşekkür ediyorum .
      Güzel ve keyifli bir hafta diliyorum

      Sil
  5. Bursa ya defalarca kez gittim ama buraları bilmiyorum.Sanırım gitmek gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan bir kere de olsa gör derim ben ...
      Sevgiyle kal arkadaşım

      Sil
  6. Ne güzel yerlermiş. Bir günde gezilir hem, yaz bitmeden gitmeli... Teşekkürler Didemika <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Rujlum umarım keyfini çıkarmak sana da nasip olur ...
      Sevgiler

      Sil
  7. Bursaya gittim oraya gitmedim tüh. Ne güzel yerlermiş. Sen de pek bi güzelsin yaaaa !!! <3
    Tontişler de ayrı bi tatlı. Senin gezi yazılarına bayılıyorum ben Didemim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya çığım canım arkadaşım
      sen bana ne güzel enerji veriyorsun böyle ...
      Öpüyorum kocaman

      Sil
  8. Gezgin ruhlu güzellik yine ne güzel gezmişsin...
    Cumalıkızık'a geçen sene kış aylarında ışın hızıyla kahvaltıya gitmiştim bende ama dediğin gibi doğala özdeş hiçbir tat bulamamıştım ve hayal kırıklığına uğramıştım.
    Ama bir ara köyü gezmek istiyorum, Bursa'ya gittiğimde.

    Bu arada iki tane yanyana hatmi çiçeğinin ortasında şeffafımsı bir çiçek var ya yaprakları tohumlu gibi... Sedef çiçeği o :) Ve biraz daha yetiştiğinde yaprakları sedef görünümünü alıyor.... Ne mutlu oldum onu doğal ortamında görünce anlatamam :)

    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah benim Şebo teyzem canım canım ....
      Umarım keyfini çıkarmak nasip olur sana da ...
      Evet Sedef çiçeği canım bildiğim için çektim ...
      Biz de doğal ortamda tam kapı önünde kendi kendine çıkmış gibi görünce çektim ...
      Sevgiyle kocaman öpüyorum

      Sil
  9. Sayende görmediğim yerlerin nefis fotograflarını o güzel anlatımın eşliğinde görme fırsatı buluyorum. Birgün mutlaka görmem gereken yerlerden birisi.
    Tontişlere çok selam Allah sağlıklı uzn ömürler versin. Siz hep gezin emi 😘😘❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah canım Tigris im benim :)
      Tüm sevdiklerimize Rabbim sağlıklı ömürler versin hayırlısı ile...
      Sevgiyle kocaman öpüyorum

      Sil
  10. Nazik eleştirileri ile birlikte çok içten bir paylaşım olmuş.. Zamanla bazı şeyler değişime uğruyor maalesef ama olsun doğa aşığı bir kız olarak resimlere hayran kaldım :) Sevgier

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Çok teşekkür ediyorum bu güzel yorum için ...
      Sevgiyle güzel günler diliyorum

      Sil
  11. harika bir yer saçlar da süper olmuş bu arada..

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel görünüyor. Şimdi orada olmak vardı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne güzel olurdu .... :)
      Güzel ve keyifli bir hafta diliyorum

      Sil
  13. Didom çok güzel yerler görmüşsün yine. Resimler ve sen harikasın. Yer isimleri hakkında verdiğin bilgileri bilmiyordum sayende yine bir şey öğrenmiş oldum. Kocaman öperim sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağmur 'cuğum canım benim çok teşekkür ediyorum .
      Hayattta her anımız bir şeyler öğrenmeye devam ederek geçiyor ... Ama benim gibi yaş aldıkça unutabiliyorsun da :)
      Kocaman öpüyorum tatlım

      Sil
  14. Bursa'da yaşadığım dönemlerde sık gittiğim bir yerdi. Mistik havası kışın daha güzel yansıyor. Üst kısımlarda kamp yapılabilecek alanlar da var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidilesi yerlerden .... Kesinlikle haklısın ...
      Hayatımda hiç kamp yapmadım ben .... Sanırım pek bana göre değil ...

      Sil
  15. Gitmek istediğim bir yer daha nasip olmadı. :)
    Ama yazıların sayesinde gitmediğim halde gitmiş kadar oluyorum. Bol bol resim, bol bol açıklama, daha ne olsun. :) Bu arada fotoğraflar harika yine, bir de profesyonel makine olsa neler olacak merak ediyorum. :D Eline sağlık, çok keyif aldım yine. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat merhaba;
      Bu güzel yorumların bana her zaman mutluluk veriyor sevgili arkadaşım ...
      Dileğim senin de hepsini kendi bakış açınla gezip görmen ...
      Güzel ve keyifli bir hafta diliyorum

      Sil
  16. Çok güzel fotoğraflar, hepsi birbirinden güzel özellikle ortanca çiçekleri ve doğal böğürtlenler, çok severim böğürtleni, reçeli çok güzel oluyor. Size iyi gezmeler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gökhan çok teşekkür ediyorum yorumun ve ilgin için ...
      Kesinlikle benim de pek sevdiğimden ;)
      Güzel ve keyifli bir hafta diliyorum

      Sil
  17. Fotoğraflar çok güzel, köyün sokaklarında dolaşmış kadar oldum. Cumalıkızık gitmek isteyip gidemediğim köylerdendi. Bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum... Kahvaltı talihsizliğine üzüldüm. Güzel bir çay demlemek zor olmamalı diye düşünmeden edemedim... Gül hatmilere bizim oralarda fatmagül derler. Çocukken bahçemizde renk renk olurdu bu çiçeklerden. Ciçek yapraklarının alt kısımlarının arasını açar çenemize burnumuza yapıştırır şebeklik yapardık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;
      Fatmagül denildiğini yeni öğrendim bu bilgi güzel oldu ... Teşekkür ediyorum esas ben ...
      Ahhaahhha çocukluk ne güzel değil mi ...?
      Sevgiyle kal arkadaşım

      Sil
  18. ilk fırsatta gitmeliyim. Fotoğraflar şahane:) Bu arada blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takipteyim bloğuma da bekliyorum sevgiler :) http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ve hoş geldiniz ...
      Ekledim ama bloğa şu sıra giremediğimden yorum geç yazıyorum kusura bakmayın .
      Sevgiler

      Sil
  19. Cumalıkızık bir fotoğraf stüdyosu sanki herköşesi ayrı güzel bide gölyazı öyle ne çekersen harika çıkıyor.senin verdiğin bilgilere bayıldım kızık ne olduğunu bilmiyordum valla..Yiyecek fotolarıda bir ayrı güzel ,demin de sana yorum yazdım ama şöyle bir ibare çıktı yazdıkların onaylandıktan sonra yayınlanacak diyee...Bakalım bu yayınlanacakmı,sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Cumalıkızık bayıldığım yerlerden,heryanı foto stüdyosu sanki çok güzel ksreler çıkıyor,birde Gölyazı öyle.senin fotolarda bir harika,yiyecek fotoların yine yutkundurdu beni��bilgilendim sayende Kızık ne anlama geliyor bilmiyordum valla,ellerine sağlık canım����������kocaman sevgiler❤️

    YanıtlaSil
  21. Cumalıkızık sanki film stüdyosu,heryerinde çok güzel kareler çıkıyor,senin fotolarda süper olmuş hele yiyecekler yine ağzım sulandı ...Kızık bilgisi çok iyi olmuş bilmiyordum ,tekrar gitmeyi isterim ama kalabalık olmayan bir günde,inşallah bu yazım yayınlanır 3. Keredir yazıyorum ben bu blog işini beceremiyorum galiba ,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ayferciğim benim sevgili kıymetli arkadaşım ....
      Çok teşekkür ediyorum sana emeklerin ve güzel yüreğinle yanımda olduğun için ...
      Gölyazı gidemedim hala , artık onu da senden dinlerim
      Sevgiyle kal

      Sil

Laf aramızda; yorumlarınızla minik sihirli dokunuşlar yapabilirsiniz ...
Destek olalım istemez misiniz?
Gözüm yorumlarınızda ....

Killing Eve

  İngiliz yazar Luke Jennings'in , Codename Villanelle adlı kitaplarından uyarlanan ve BBC’nin düşük bütçe ile çektiği kaliteli yapımla...